Yumurtalı (Mahlepli) Paskalya Çöreği


Havalar ne kadar kis günlerini animsatsada icimiz yinede civil civil, kipir kipir ... Kirmizilara büründük.. icimizdeki bahari yasiyoruz...

Ülkemizdede kutlanan paskalya bayrami nedeniyle 4 gün boyunca tatildeyiz. Is yok, güc yok.. keyif var, sohbet var, muhabbet var, aile ve dostlarimizla kurdugumuz güzel sofralar, lezziz anlar...

....özlemisim...

Evet özledim hemde cok özledim.. ve tatile ihtiyac hissetmeyede baslamaya basladim hafiften.. ve hafiften icimdeki olusan heyecanida hissetmeye..

Iki ay sonra güzel Rabbim kismet ederse Türkiye yolcusuyuz...

Özledim sevdiklerimizi... memleketimi.. havasini kokusunu...

Izmiti, Denizliyi, Ayvaligi...

Doya doya o essis havayi icime cekmeyi..


*YUMURTALI PASKALYA CÖREGI*

Dinlerimiz burada nekadar ayri olsada gönüller bir oluyor her daim...
Güzel dostuklar kuruluyor.. hatirlar olusuyor..

Karsilikli paylasimlar, farkli farkli hayatlara misafirlikler..

Karsilikli saygi ve anlayisda kusur edilmedigi sürece tüm bunlar evet yasanabiliyor..

Bayramlarimizi birlikte kutlar, dinlerimizi daha yakindan tanimyaya calisiriz..
Ben onlarda asure gününde asure kaynatir dagitirim.. seker bayraminda cocuklara seker süprizler hazirlarim.. onlar ise bize noel ve paskalya gibi zamanlarda cici süprizler yaparlar.. 

Gördügünüz enfes cöregi ise evet bizlerde yapariz, tabii ki yumurtasiz versiyonunu :)
Lakin yapma sebebim aslinda sevgili Dostum Maria`ydi..
Gecen gün hazirladigim enfes Tuzlu Pastane Kurabiyelerimden götürmüsdüm is arkadaslarima..
Tatli ve tuzlu bir arada farkli gelsede, damak tadlarina uzak olsada severek yediler, sevdiler..
Ama Maria tarifini istediginde ve icerigi hakkinda sohbetimiz basladiginda.. ve malzemesinde mahlep olduguni ögrednginde; evet biliyoruz bizde , bizde "mahlepi" denir dedi .. yunancada..
ve biz mahlepiyi daha cok paskalya cöreklerinde kullaniriz, bayram günü evleri missler gibi mahlepi kokusu sarar..

Hmmm :) Güzel.. kulagima pek bir hos gelmisdi.. malumunuz bende bir mahlepiii asigi olarak o an pek bir istaha gelmisdim :)

Evet evet güzel fikir.. nede olsa 4 gün missler gibi tatilimiz var.. bu demek uzun uzuun kahvaltilar.. ve farklilik yaratma günü :)

Ama eve geldigimde kitaplarda cörek tarifi arayisina cikma isi beni pek bir heveslendirmemisdi.. veyada google amcaya sormak sonra onun bana sundugu secenekleri incelemek, güvenmek, secim yapmak... yok yok.. ben yine kolaya kacmak, bildigim yoldan gitmeyi tercih ettim...

Bir zamanlar sizlerlede paylasdigim Baglama Pogaca tarifine göre hazirladim cöregimizi (orjinal tarifin yari ölcülerini kullandim).. seker miktarini daha bol tuttum ve mahlep eklemeyi ihmal etmedim ♥


MALZEMELER:

♥ 1 su bardagi ilik süt
♥ yarim su bardagi yogurt
♥ yarim su bardagi sivi yag
♥ 1 yumurtanin beyazi (sarisi üzerine sürülecek)
♥ yarim cay bardagi toz seker
♥ 1 tatli kasigi tuz
♥ yarim tatlı kasigi kabartma tozu
♥ 25gr yas maya
♥ aldigi kadar un

♥  haslanmis ve gida boyasi ile boyanmis yumurtalar, arzu ettiginiz miktarda

ÜZERI icin MALZEMELER:

♥ susam, cörekotu

HAZIRLANISI:

♥ Mayayi ilik sütte eritin.
♥ Genis bir kaba bir miktar un, tuz, seker ve kabartma tozunu alin. Ortasina cukur acin. Eriyen mayali sütü yavas yavas ortasina bosaltip yavasca karistirin. Yogurt, yag ve yumurta akini yavas yavas ilave edin. Yeterince un ekleyip ele yapismayak bir hamur elde edene dek hamuru yogurun
♥ Mayalanmaya birakin.
♥ Mayalanmis hamuru üce bölün. Herbirini uzunlamasina rulo seklinde acin (yaklasik bir firin tepsisi uzunlugunda). Uclarini birlestirip örgü seklinde örün. Örgünüzü tekrar dikkatlice elinizle iki ucundan tutarak uzatin. Ice dogru rulo seklinde sarin.
♥ Yumurta sarisini üzerine sürün. Bolca susam serpin.
♥ Aralarina haslanmis boyali yumurtalari yerlestirin. 
♥ Önceden isitilmis 190 derece firinda üzeri kizarana dek pisirin.


♥ Afiyet Sekeler olsun...

Herkese Sicacik Sevgi ve Selamlarla.. Mutlu, Umutlu Kalin...

18 yorum:

  1. happy easter.
    paskalya nefis görünüyor. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. HASRETİM,BU NE GÜZELLİK BÖYLE..:)
    ELLERİNE SAĞLIK CANIM..
    HAVALARIN GÜZELLİĞİ İŞ AÇTI BAŞIMIZA BİZİM DÜN:((
    KEYİFSİZİM ANLIYACAĞIN..:(
    MUTLU HAFTALAR CANIM..
    ÖPÜYORUM SENİ..
    SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  3. Dil, din, ırk...hepsi birer kalıp.Duygular ve sevgi kalıba sığmaz.Paylaşabilmek mühim olan,birlikte gülebilmek ve sıkıntılı anlarda da var olabilmek.
    Çörek öyle güzel görünüyor ki... lif lif...yumuşacık...
    Elinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ♥♥ aynen katiliyorum ...
      ve cok tesekkürler ediyorum! sevgilerimle.

      Sil
  4. Rusyada da cok ozel kutlanir bu paskalya. ve ayni bu corekler yapilir.. Adet her yerde var demek..
    Elinize saglik olsun cok guzel olmus..

    YanıtlaSil
  5. Harika görünüyor...ellerine saglik.Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. canim ellerine saglik kirmizilar cok yakismis bu lezziz corege,bizde tatildeyiz fakat hava kosullari pekte iyi gecmedi buradada eve tikildik bizde...

    Muhabbetle gulum...

    YanıtlaSil
  7. Hasretcim ellerine sağlık çok severim ben paskalyayı, harika sunumunla çok güzel..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keske sanada gercekten ikram edebilme sansim olsadi ♥ .. ama belki birgün kismet olur. dünya kücük :) sevgilerimle..

      Sil
  8. canım merhaba:) nasıl özlemiş seni... ayy yine ne güzel lezzetler yapmışsın hepsi nefissss ellerine sağlık canım... kocaman sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. banucummm merhaba canim hosgeldin ♥♥ bende cok özledim seni inan, hatta inanirmisin gecenlerde aklima düsmüsdün...
      tesekkürler ediyor ve bende kocaman öpüyorum seni.. annecinede selamlar ♥

      Sil

*** "HERKES" YORUM BIRAKABILIR,
Siteniz veya bloğunuz yoksa ,
profil seçin bölümünden ,"Adi/URL" yazan kısma tıklayın, isminizi girin ve URL yazan kismi bos birakin. Yorumunuzu yazıp, " YORUM GÖNDER " yazısına tıkladığınızda yorumunuz/sorulariniz gelir.

Hasretli Lezzetler Facebook`da

2007-2012 Copright - www.hasretlilezzetler.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.