Güllaç Yapraği ile Börek Yapimi (Kıymali Gül Böreği & Paçanga Böreği)


Herkese Merhabalar,

biliyorsun ki bir önceki yayinimda sizlerle Kizartilmis Milföy Böreklerimi paylasmisdim.. bugün ise yine farkli bir tarifim var.. aslinda bir farkliligi yok sadece yine bir pratiklik...
Malum mübarek Ramazan ayi kapimizda... Güllac yapraklari almisdim haftalar öncesinde, hazir buluna koysun diye.. niyetim aslinda tabii bir cogumuz gibi Ramazana tatlisini yapmakti ;) lakin paketin üzerinde gözüme takilan bir yazi vardi! Tatli tarifinin yani sira börek tarifide mevcuttu ... ve büyük bir merakla girisdim tabii hemen güllac yapraklarindan börek yapimina :))
Evet, sonuc cok güzel.. bildiginiz yufka hamurunun lezzeti.. Türkiye`de yasiyorsaniz eger gidip yufkacidan o misss gibi incecik, yumusacik acilmis yufkalari almaniz tabii ki daha iyi ve mantikli.. ancak bizim gibi yurtdisinda iseniz o zaman marketdeki o semsert ve her böregi basarili olmayan yufkalarin yerine böreklerinizde güllac yapraklarini kullanmanizi öneririm.. Eminolun ki cok memnun kalicak ve Türkiyenin böreklerine hasret giderebileceksiniz :) haa benim gibi yufkalariniza Türkiye`den alip geliyorsaniz tabii o ayri mesele ;))
Özelligi ise, daha dogrusu biz hanimlar icin pratikliyi, bu kurutulmus yapraklari uzun süre muhavaza edebilmeniz...yani her daim mutfaginizda acil durumlar icin bulundurabilirsiniz ;)

Paketin üzerindeki tarif benim gözüme tabii yine yavan geldi, borcama yaprak yaprak dizilen börek.. 
Yok yok dedim, yapmisken söyle alimli birsey olsun :) Eh ne olabilir tabiikide Gül Böregi :)



*KIYMALI GÜL BÖREGI*
MALZEMELER:
  • 250g güllac yapragi
  • 300g kiyma
  • 1 büyük sogan
  • 2 yemek kasigi zeytinyag
  • bir demet maydanoz
  • baharat, tuz
SOS`u icin MALZEMELER:
  • 1 su bardagi yogurt
  • 1 su bardagi süt
  • yarim su bardagi siviyag
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatli kasigi tuz
ÜZERI icin MALZEMELER:
  • 1 adet yumurtanin sarisi 
  • cörekotu

Ic harcini hazirlamak icin kiymayi kücük bir tencereye alin. Zeytinyag ekleyp rengi hafif degisene dek kavurun..yemeklik dogradiginiz soganida ekleyip karisitirip kavurmaya devam edin. Kavrulduktan sonra baharatini, tuzunu ve kiyilmis maydanozunu ilave edin.
Sosu icin belirtigim malzemelerin hepsini genis bir kaba alin ve cirpin.
Bir adet yapragi ikiye bölüp üst üste koyun.
Hazirladiginiz sos ile islattin. Fotografda gördügünüz gibi alt kismina harctan koyun..hafif yumusamasini bekleyin.
Kenarlarindan kapatip rulo seklinde sarin. Daha sonra ise ice dorgu sarip gül sekli verin.
Firin tepsisine yerlestirdiginiz böreklerin üzerine kalan sosu sürün.
Yumurta sarisinida sürüp üzerlerine cörekotu serpin.
Önceden isitilmis 180-190 derece firinda kizarana dek pisirin. 


Ondan sonraki Türk Marketi ziyaretimde ise yapraklardan tekrar aldim bu sefer aklimda baska birsey vardi :)) Miss gibi Pacanga Böregi :) Bakalim... dedim kendimce, birde kizartmasini deneyelim güllac hanimlarin ...
Cok sevdim ben bu hanimlari, pek maharetlilermis gercekten..! ;)




*PACANGA BÖREGI*

MALZEMELER:
  • 250g güllac yapragi
  • pastirma
  • kasar peyniri (siz arzuya göre rendeleyebilirsinizde)
  • yesil sivri biber
  • domates
SOS icin gerekli malzemeler yukarida belirttim... 

Pacanga Böreginde ise yapragi bütün olarak kullanin. Hazirladigniz sos ile islattin, üzerine uzunlamasina ic harcini yerlestirin, cok fazla koymayin .. hafif yumusamasini bekleyin..kenarlarini ice dogru kapatin daha sonra fotografda belirtigim gibi sarin ve kizgin yagda önlü arkali kizartin.

*** Yani güllac yapraklariyla istediginiz tür böregi hazirlayabilirsin.. yumusatmak icin ister firin ister ise kizartma börek olsun hep vermis oldugum sos tarifini kullanabilirsiniz...


AFIYETLER OLSUN!! ;)

Herkese Sicacik Sevgi ve Selamlarla.. Mutlu, Umutlu Kalin...

14 yorum:

  1. MaşaAllah maharetli arkadaşım :)
    Demek güllaç yaprağından börek yaptın :)
    Hiç ama hiç aklıma gelmemişti inan.,Ama şahane olmuş,nefis gözüküyor..
    Ellerine emeğine sağlık canım..
    Bir süre yokum,dönüşte görüşmek ümidiyle,kocaman öpüyorum :)
    Hayırlı Ramazanlar diliyorum..

    YanıtlaSil
  2. merhabalar sitenizi bayadir takip ediyorum ama yazmak simdiye kismetmis :) benim sorum trden getirdiginiz yufkalarla ilgili :)?
    yufkalari nasil getiriyorsunuz, paket yapip dondurarakmi? yufka acmasini bilmiyorum ve yakinta türkiyeye gidicem gelirken getirmek isterim simdiden tesekkürler

    YanıtlaSil
  3. @zelihacim cok saol canim benim bende öpüyorum seni kocaman..sizede hayirli ramazanlar ve iyi tatiller :)



    @merhaba hatice hanim hosgeldiniz :) gecen sene arabayla gittigimizde coolboxta getirdim ve yufkacamin önerisine uyarak paketli bir sekilde hepsini dondurucuya attim ancak memnun kalmadim.. paketli hali, yani 3-4 yufkanin aralarina kagit koyup paketliyorlar, siparis ettiginizde yurt disina götürmek istediginizi söyleyin ona göre sizin icin paketleyip hazirlarlar..
    bu sene ise ucakla getirdim hehe :)) ve hepsini hazirlayip ic harclariyla koydum buzluga, yani bir kismini sigara böregi, bir kismini gül bir kismini ise rulo börekler felan yapip dondurdum.. en azindan yufkalar böylelikle birbirne yapismaz ve pisirimek istedigimde benim icinde cok daha pratik oluyor.. :)
    ama dedigim gibi güllac yapraklariylada o lezzete ulasabilirisiniz.. arzu ederseniz bir deneyin tadin ...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. çok yaratıcı, tebrikler.Özellikle paçangaya bayılırım. Ramazanda geldiğine göre ,denemeliyim.
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. süper bir fikir denemek gerek
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  6. Haretcim güllaç kızartmasını denemiştim ama börek yapmak aklıma gelmedi doğrusu. Rahmetli büyük anneannem güllacı gül gibi sarardı. aynı senim kıymalı börekte olduğu gibi. esas güllaç böyledir derdi. Adı gibi. geçen senelerde bende şerbetli kızartmasını yapmış hatta blog da yayınlamıştım. Harika olmuştu. Ellerine sağlık mutlaka deneyeceğim. sev
    sevgiler öperim

    YanıtlaSil
  7. canım yetişemiyorum hızına maşallah:)ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım harika bir fikir börek için sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. güllaç yaprağının yufka tadında olmasına şaşırdım. şekerli bişey sanardım. amaa bu tarifler kesinlikle denenecek. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Çok ilginç tadını çok merak ettim güllaç yapraklarıma kıyabilirsem deneyeceğim sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. gullac yapragiyla pek yaratici bir yaklasimda bulunmussun, tebrik ederim. mutlaka denemeli. ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  12. Her ikiside çok güzel görünüyor ellerinize sağlık hayırlı ramazanlar

    YanıtlaSil
  13. Tariflerinize bayıldım...

    YanıtlaSil
  14. Ben niye düşünemedim bunu diye kıskandım:))ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

*** "HERKES" YORUM BIRAKABILIR,
Siteniz veya bloğunuz yoksa ,
profil seçin bölümünden ,"Adi/URL" yazan kısma tıklayın, isminizi girin ve URL yazan kismi bos birakin. Yorumunuzu yazıp, " YORUM GÖNDER " yazısına tıkladığınızda yorumunuz/sorulariniz gelir.

Hasretli Lezzetler Facebook`da

2007-2012 Copright - www.hasretlilezzetler.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.