Haşhaşlı Katmer

Bir kac aydan sonra yine bir kitap okumaya basladim.. cok severim okumayi...
Baska hayatlara dalmayi.. ama arada mola veririm.. beynim, dinlenir, okunanlari yerlestirir..düsünür..ögrenir..
Canim ablam, Haticem Türkiyeden gelirken bana Ayse Kulin`in Hüzün adli kitabini getirmis saolsun.. cok mutlu oldum..!! Kitap hediye etmeyi cok sevdigim kadar bana kitap hediye edilmesinde müthis bir mutluluk duyarim.. Okumak bambaska birsey.. ! Bir film izlemek gibi degil.. Kelime kelimesine hayatlari taniyor.. sindire sindire yasiyorsunuz.. ! Gözlerinizde, hayalinizde kendi filminizi yaratiyorsunuz..
Ayse Kulin`in birzamanlar cok satilan Umut adli kitabi, babama hediye etmek icin Türkiyeden o zamanlar getirdigim kitaplar arasindaydi.. Babam okuduktan sonra bende okumak istedim lakin beni pek sarmadigindan bir kac sayfa sonra biraktim.. Beni sarmayan, okunmamis kitaplarimm malesef bende onlarcaa mevcut, ama bazen aylar , bazen yillar geciyor, tekrar aliyorum ve tekrar okumaya basliyorum ve neden bilmem evet bu sefer sonuna kadar okuyorum ...
Babamdan almisim kitap askini.. ! Bodrum katinda kocaman bir dolap dolusu ve kolilerle dolu kitaplari var.. Nerdeyse her ay siparis ettigi onlarcaa kitaplar, koliler icersinde getirilir postaci tarafindan..
Ama zevkler ve renkler tartisilmaz! Babam arastirmayi, tarihi, siyaseti cok sever ben ise edebiyati, romanlari, hayatlari..! Babamda vardir baska baska kitaplar bende ise baska baska..
Birde ablam var, görümcem, ögretmen hanimimiz.. malum oda pek sever okumayi.. zevklerimiz ayni.. okuruz birlikte kitaplarimizi.. genelde begeniriz ayni yazilari..
Ayse Kulin diyordum.. Hüzün! Bu sefer sevdim kitabini, ilk sayfalarinda gözlerimin doldugunu hissetim... Okuyorum hüzünle, ama umutlada..


Anne-Ev ve Is Hayati!
Alisigim aslinda... ara ara cikardim .. cok büyük bir degisiklik olmadi tabii hayatimda.. ama sorumluluklarim cogaldi.. Düzenimiz degisdi veya söyle söyleyelim, hayatimiz organize halinde bu hafta itibariyle :)

Azicik tabii hüzün var icimde, özlüyorum..! Ama icimde rahat yinede.. sonucta yabancinin elinde olmayacak ya yavrum.. anneannesi ve arada babasiylada cok cok keyifli vakitler geciriyor..
Hem öyle cok cokda calismiyorumki..
Anlicaniz iste böyle böyle avutuyorum, kendimi motive etmeye calisiyorum :)
Yok yok, herzamanki yine pozitiv düsünüyorum ki, beynime, bedenime ruhuma en güzel pozitiv enerjiler dolsun ve ben hem mutlu mutlu calisayim hemde cok mutlu anne ve es olabileyim..! Ve tabii cok mutluda bir blogger degilmi :)
Ve bu yeni dönemimde cok mutlu ve huzurlu olabileyim diye patronumla yaklasik iki saat kafa yorduk acaba en uygun is saatleri nasil olabilir diye.. o iki saat yetmedi.. iki gün daha düsündük.. ücüncü gün karar degistirdik.. ve sonuc olarak hersey gönlümce oldu..!
Sevmisimdir hep calismayi.. Insanlarla ic ice olmayi.. Kadinlari!
Biliyorsunuz, Kadin ve Dogum Uzmanin yaninda calisiyorum.. Seneler icersinde kadinlari tanidim.. Kategoriler vardir havizamda.. Her kadini (karakteri!) ayird ederim, hangisine nasil davranilmasi gerektigini bilirim..
Ama erkeklerle calisamam.. onlari kadinlari tanidigim gibi tanimiyorum ve buda isimde, özgüveniminde eksiklik hissetirir..
Zor insanlarlarda vardir, bu kadinlar icinde muhakkak gecerli..ama biliyormusunuz hic kimse zor veya kötü degildir aslinda.. Herkesle konusabilecegimiz bir dil vardir..
Simdiye dek is hayatimda her daim güler yüzümü eksik etmemeye calisdim.. evet hos olmayan durumlar olmadimi oldu tabiiki neden olsa bir doktor, hemde özel bir muayenehane.. Ama inanin insanlari altan alinca, yine ve yinede güler yüz gösterince ve üstüne hayirli, mutlu günler dileyince;  size delimi bu yahuu diye baksalarda.. emin olun en gec ertesi güne ya gelirler yada arayip özür dilerler!
Bosuna dememis büyüklerimiz: Tatli dil yilani bile deliginden cikarar diye! :)

***
... Sakir Sakir yagmur yagdu bugün burada.. Rüzgar öyle serin esdiki.. Aliskin olmaliyim normalde degilmi? Ama sanki özlemiscesine mutlu oldum..


....
Evet efendim..!
Bugün ise ilk önce günlerdir tanitiminida yaptigim bir lezzeti paylasmak istiyorum :))
KATMER!
Ege yöresinde, daha dogrusu Denizli`de, güzel memleketimde bu gördügünüz lezzete Katmer denir!
Farkli farkli yörelerde katmer isminde hakikaten farkli farkli lezzetler var..
Hatirliyorum.. bir seferinde arkadaslarimiza kahvaltiya davetliydik.. annesinin katmer hazirldaigi söyledi.. Dedim yuhuuu!! Esimde, bende bayiliriz :)  O zamanlar daha Umut bey yoktu :)
Ama baktik ve gördükki bizim katmerden degilmis.. bizim tabirimizce peynirli gözlemeymis... :) ama olsun yine cok lezzetliydi ve yinede afiyetle yedik...

Kendimi bildim bileli bu lezzeti bilirim ve annem hep yapar.. Esim ise bilmez, tanimazdi.. ama simdi ise tam bir katmer sevdalisi desem yalan olmaz :) Hatta ve hatta kendisi tam bir Egeli oldu artik :)
Yemedigi, onca sene agzina almadigi sebzeleri bayila bayila yer... pirasa olsun, kurutulmus dolmaliklar olsun ve dahasi..
Hatta hic mizirdanmadan hashasini, susamini getirir gelirken Türkiyeden :)
Ve yapsam her sabah bikmadan cilbir yer :)
Umut ise tam bir tarhana corbasi sevdalisi! Illada tarhana olacak baskasi olmayacak :)
Baska tür corba pisiririm... "Neiiinnn anneee" der (nein-hayir demek) "öbüüü cobaaa öbüü , pisi annee pisiii" diye cümlesine devam eder bir tarafdanda kepceyi cikarar ve bana tencereyi yukaridan indirmemi söyler :)
Ama Umutcukda cok sever Katmeri ve hatta bizim usül Bütmeleri.. Paylasmak nasip olur insallah Bütmelerimizin tarifinide bir vakit...

Illa katmer hazirlamak ici sobali saca ihityaciniz yok.. evdede pek ala teflon tava üzerinde yapabilirsiniz...
Caniniz katmermi cekti; yogurun hemencik hamurunuzu, hayzirlayin, pisirin ve yiyin afiyetle :) sip sak hazir :)
Ha! Hashasiniz yokmu! Öyleyse alin marketden tahin, onunla hazirlayin!

*ÖNEMLI bir NOT:  Fotograflardada göreceginiz gibi ben hashasi bol miktarda koyuyorum, cünki ben öyle seviyorum.. siz okadar cok sürmek zorunda degilsiniz; acitiginiz bezenenin sadece bir tarafina daha az miktarda süreblirsiniz (normalindede oldugu gibi).. arzunuza, zevkinize kalmis...
Bu tarifi maya ekleyerekde hazirlayabilirsiniz.. Ben genelde mayasiz tercih ediyorum.. Lezzetinde farki ne dersiniz? bizce hic bir farki yok...

HAMURU icin MALZEMELER:
  • 1 su bardagi ilik süt
  • yarim su bardagi ilik su
  • yeterince un
HARCI icin:
  • 1 kase dövülmüs hashas
  • yarim cay bardagi siviyag
ÜZERI icin:
  • tereyag
HAZIRLANISI:
  • Hamuru icin belirtigim malzemlerden kulak memesi yumusakliginda bir hamur yogurun. Hamurun üzerini örtüp 10 dak. dinlenmeye birakin.
  • Hashasa siviyagi ekleyip iyice karistirin.
  • Hamurdan mandalina büyüklügünde bezeler yapin.
  • Tatli tabagi büyüklügünde acin.
  • Üzerine hashasdan sürün.
  • Rulo seklinde sarin.
  • Rulo seklinde sardiktan sonra yandaki fotografda gördügünüz üzere ice dogru sarin.
  • Daha sonra elinizle üzerine bastirip hamuru tekrardan orta kalinlikta acin. Pisirmek üzere hepsini genisce bir tepsiye alin.
  • Ve teflon tavada iki yönlü pisirin.
  • Tavadan aldiktan sonra sicakken üzerine tereyag sürün. Ve hepsini üst üstüne dizin.
** Katmerin en sevdigim hali!:  Üzerine krem peynir sürülmüs ve arasina taze pirasa, citir citir beyaz kismi ve yanina tazecik demlenmis cay.. :)) Bu nasil bir migde yahuu demeyin, duyuyorum haa! :) Bence önce yiyin ve tadin!! :))))


Vee efendim geldik yine sonaaa.. Tez vakitte tekrar bulusabilmek ümidiyle afiyet, sifalar olsun diyor..
Sizlere mutlu, umutlu günler vee gönlünüz gibi güzel bir hafta sonu diliyorum sevdilerinizle birlikte!
Sicacik Sevgi ve Selamlarla..!

17 yorum:

  1. çok değişik bir katmer,çok lezzetli görünüyor,elinize sağlık! sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. oyoyoy... katmer hemde haşhaşlı.. bayılırım :) buzdolabında hazır eskişehirden gelme haşhaşım duruoken dur bende yapayım yeniden haftasonu kahvaltısına kısmetse.. ellerin dert görmesin afiyet şeker olsun :)

    YanıtlaSil
  3. hasretimm:))
    buram buramm sevgi ve şefkat kokuyor bu yazıda:)
    katmer katmer olmuş yüreciğindeki sevgi herkese karşıı:)
    hayırlı uğurlu olsun iş hayatın.
    ne zor geliyordur kuzucuğundan ayrı kalmak bilirimm:)
    kuzucuklarım okula gidip dönene kadar geçmek bilmiyor benim içinde zaman...
    katmerinden alsamm bir tanee müsaden ile:)
    nasılda boll bol yapmış benim hamarat kardeşim:)
    afiyet bal olsun sana ve sevdiklerine...
    gönül dolusu,buram buram kekik kokulu sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık arkadaşım,enfes görünüyor..

    YanıtlaSil
  5. Canım hayırlı cumalar.Gençkızlığımda
    çok kitap okurdum şimdi iş-ev arası ömrüm geçiyor gün yetmiyor inşallah
    Rabbim nasip ederde emeklilikte okurum.Katmerin aklımı başımdan aldı
    ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Canım Hasretim, yüreğine , kalemine, güzel kalbine sağlık.Yine yazdıklarını zevkle okudum.Her zaman pozitif olabiliyorsun ne kadar güzel.Bende pozitif'im ama her zaman değil malesef ki.Bu arada işin, hayırlı uğurlu olsun da huzur içinde çalışırsın İnşallah.Huzur çok önemli çünkü canım.

    Senin tabirinle, KATMER bizim buralarda SacÜstü diye geçer.Ve bayılarak yediğimiz bir lezzet.Ellerine kollarına sağlık.Çokkkk öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  7. Bayılırım. Bol haşhaşlı, yanında mutlaka çay, peynir ve reçel olacak. Ne güzel bir tesadüf ki az önce kahvaltıda katmer yedim. Ve haşhaş uykumu getirdi sanırım :)

    Annem harika yapar, seninkiler annemin yaptıkları gibi olmuş, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  8. ben şu haşhaşı nerden bulacağımı bir bulsam....

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel görünüyor
    katmere bayılırım...
    elinize sağlık :)

    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  10. Hasretim... Yuregi guzel olan arkadasim.. beni Afyona götürüp getirdim resmen !! SAhane olmuslar kokusu sindi sanki evime! Fotolar zaten baska bir harika.. Ellerin dert görmezsin

    YanıtlaSil
  11. canım ne güzel yazmışsın ben en çok farklı kadın türlerini merak ettim bence bu konuda bir post yazmalısın
    katmerr bayılırım ben tahinlisini çok severim olunca da duramam yerim o yüzden yapmıyorum ama yapıp çocuklara yedirmek gerek
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  12. konyada çok yapılır haşhaşlı katmer harıka olur ellerınıze sağlık çok güzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  13. o fotoğraflar, o kaşık , o haşhaş.... Allahım ölcem şimdi burda. Çok güzel çokk, bayıldım. ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık canım..
    lezzeti şahanedir kesinlikle eminim..
    harika:))
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Bu katmeri bilen bilir bilmeyen çok şey kaçırmış demekti.Afyon da da çok yaparlar ve dediğin gibi anne elinden çıkar bizde de ellerine sağlık bir de peynir ve çay oldumu ziyafete dönüşür

    YanıtlaSil
  16. hasretcim nefis olmuş..
    buralarda da hava bozdu sonbahar geldi işte yağmuruyla soğuğuyla:)
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  17. Rahmetli babannem yapardı katmerin türlü çeşidini ve ben kaç tane yerdim hiç hatırlamıyorum.Bir daha yemedim öylesini.Kim yaptıysa hep bi eksik vardı tadında.Ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor katmerleriniz.Ve teşekkürler anılarına dokundunğunuz için.

    YanıtlaSil

*** "HERKES" YORUM BIRAKABILIR,
Siteniz veya bloğunuz yoksa ,
profil seçin bölümünden ,"Adi/URL" yazan kısma tıklayın, isminizi girin ve URL yazan kismi bos birakin. Yorumunuzu yazıp, " YORUM GÖNDER " yazısına tıkladığınızda yorumunuz/sorulariniz gelir.

Hasretli Lezzetler Facebook`da

2007-2012 Copright - www.hasretlilezzetler.com. Blogger tarafından desteklenmektedir.