Herkese Sicacik Selamlar!
Öncelikle herkese hayirli cumalar diliyorum.. ALLAHIN rahmet ve bereketi üzerimize olsun.. tüm dualarimiz kabul olsun InsAllah..
Tarifler birikti yine!! :) Bugün sizi Urfa mutfagindan osmanli mutfagina oradanda anne sütlacima dogru lezzet yolculugumuza cikaracagim..
Benim burada cok cici bir Urfali teyzem var.. elime gecen bu börekciklerin tarifini uygularken hep aklima geldi.. hem onu andim hemde bebegime ve sevdicegime börekcikleri hazirladim..
Türkiyem o kadar zengin ki! bu kadar cok kültürü bir arada baridaran bir baska memleket varmi! Almanyada hepimiz birarada kaynasa kaynasa yasiyoruz.. :) yurdumun güzel insanlarini, kültürlerini taniyor mutfaklarina misafir oluyoruz.. ne kadar hos degilmi?! Gurbette olmanin en güzel yani bu olsa gerek .. ;
URFA`DAN AĞZI AÇIK BÖREĞI
Bu börekcikler cok cici ve coook lezziz! Aslinda bildiginiz cig börek gibi ama kokoşlarindan ;)) Altlarida pufidik pufidik sisiyor :)
yaninada misss gibi bir ayran oooh ;))
27 adet icin...
HAMUR icin MALZEMELER:
- 3 su bardagi un
- 1 yemek kasigi yogurt
- 1 yemek kasigi siviyag
- yeterince su
IC HARCI icin MALZEMELER:
- 300g kiyma
- 1 adet kiyilmis sogan
- yarim tatli kasigi biber salcasi
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kasigi un
- tuz, karabiber, pulbiber
HAZIRLANISI:
- Hamur icin belirtigim malzemelerden kulak memesi kivaminda bir hamur yogurun.
- Ic harc icin belirtigim malzemelerden karisimi hazirlayin.
- ve;
- kizgin yagda önce kiymali tarafini daha sonrada arkasini kizartin.
AFIYET OLSUN ;))
OSMANLI MUTFAĞINDAN MERCIMEKLI TAVUK
Biz yesil mercimegi cok severiz.. sebzeli salcali hazirlar ve üzerindede yogurt ile yeriz..! Yogurt olmasza olmaz! :)
Birde osmanli usulü deneyelim bakalim dedik ;) Mercimekli Tavuk Üzerinede Besamel Sos!! ;) güzel demi ?! ;) evet cokta lezzetliydi..
MALZEMELER:
- 3 adet haslanmis tavuk budu
- 1 bucuk su bardagi tavuk suyu
- 1 su bardagi yesil mercimek
- 1 bucuk cay bardagi kasar peyniri
- 1 adet büyük boy sogan
- 4 yemek kasigi un
- 7 yemek kasigi margarin
- 2 su bardagi süt
- 1 tatli kasigi biberiye
- karabiber, tozbiber, tuz
HAZIRLANISI:
- Haslanmis tavuk budlarin derilerini temizleyin, kemiklerinden ayirin, lif lif ayirin.
- Mercimekleri yaklasik 20-25 dak. suda haslayip suyunu süzüp yikayin.
- Bir tencerede 2 yemekkasigi margarinde yemeklik dogradiginiz sogani pembelesinceye dek kavurun. Mercimekleri ekleyin, yaklasik 5 dak. kavurun. Tavuk suyunu ekleyip mercimekler yumusayincaya dek pisirin. Tavuklari ekleyip hafif tuzlayip baharatlayin.
- Mercimekli-tavuk karisimini firin kabina bosaltin.
- Üzeri icin; 5 yemek kasigi margarinde unu pembelesinceye dek kavurun. Sütü ekleyip kremali bir hal alana dek kaynattin, gerekirse tavuk suyu ekleyin (veya daha fazla süt). 1 cay bardagi kasar peynirinide ekleyip bir iki dak. daha kaynatin.
- Sosu mercimek-tavuk karisimin üzerine döküp kasikla düzeltin. Kalan kasar peynirini üzerine serpin.
- Önceden isitilmis 180-190 derece firinda üzeri kizarana dek pisirin.
SELVER PAŞA TATLISI
Evet efendim, simdide huzurlarinizda farkli ve lezziz Selver Pasa Tatlisi! ;) böylelikle bayat ekmeklerinizide degerlendirebilirsiniz..
MALZEMELER:
- 5 su bardagi bayat ekmek ici
- 2 su bardagi süt
- 3 corba kasigi oda sicakliginda tereyag
- 3 adet yumurta
SERBETI icin MALZEMELER:
- 1 bucuk su bardagi toz seker
- 1 su bardagi su
- 1 tatli kasigi limon suyu
ÜZERI ICIN:
- kaymak veya dondurma, antep fistigi
HAZIRLANISI:
- Ekmek icini bir kaba alin, üzerine sütü bosaltin, Sütünü cektikten sonra yumurtayi ekleyip cirpin, daha sonra diyer malzemeleri. Yaglanmis firin kabina bosaltin.
- 180-190 derece firinda pisirin (piserken siserse, bicak ucuyla delinn!) yaklasik 1 saat sürüyor.
- Pismeye yakin serbeti hazirlayin.
- Firindan cikardiginiz sicak tatlinin üzerine ilik serbeti gezdirin.
AFIYET SEKER OLSUN!! ;)
ANNE USULÜ SÜTLAÇ
Ve Nihayet Anne Usulü Sütlacim ;)) Son yazimda sizlere anne usulü tanitigim sütlac sonradanda belirtigim gibi degilmis!! ;( Iste Anne Sütlaci böyle,bol pirincli bembeyaz!! nefis nefis nefissss!! Insanin evinde anne yemekleri pismesi ne kadar huzur verici degilmi ... onun usulünce.. onun lezzetince..
MALZEMELER:
- 1 su bardagi pirinc
- 3 bucuk su bardagi su
- 3 su bardagi süt
- yarim su bardagi seker
HAZIRLANISI:
- Pirincle suyu genis bir tencereye alin. Suyunu cekene dek kisik-orta atesde arada karistirarak haslayin.
- Sekeri ilave edip karistirin.
- Sütüde ekleyip yaklasik bir 15 dakika daha kaynatin. Servis tabaklarina alin.
AFIYET SEKER OLSUN!! ;)
Hayirli bir gece.. güzel bir haftasonu diliyorum..
Sicacik Sevgi ve Selamlarimla..
hasretim maşallah tatlım yine yıkıp geçirmişsin ortalığı ,bizlerede kedinin ciğere baktığı gibi bakıp bakıp yorum yapmak kalıyor :) .ellerine sağlık cnm benim hepsi birbirinden muhteşem,özellikle beşamel soslu mercimek yemeği ilgimi çekti denemek lazım.sevgiler.
YanıtlaSilHasretcim maşallah süphanallah sana.Döktürmüşsün yine bakıyorumda hepsi birbirinden lezizler.Ellerine sağlık mutlu hafasonları canım.
YanıtlaSilAnneannem yapardı ağzı açık...öyle uzun zaman olduki yemeyeli...en son 7 sene önce urfa'ya gittiğimde yemiştim. Ve bencede anne eli değen yemek gibisi yok...:)
YanıtlaSilmaşallah ellerine sağlık canım benim.yine döktürmüşsün.he rbiri diğerinden güzel.sevgiler.
YanıtlaSilbaşlık bile enfes,ellerinize sağlık
YanıtlaSilHepsi birbirinden güzel ama ben en çok börekçikleri tuttum,ellerinize sağlık,sevgiler
YanıtlaSilselam Hasretciğim
YanıtlaSileline sağlık canım ağzı açık böreğini yapmak istedim ancak kızartma yasağımız yüzünden hala deneyemedim nefis görünüyor
tavuklu mercimekli Osmanlı yemeğine bayıldım denemeliyim
ekmekli tatlının da leziz olduğunu tahmin etmek zor değil bende bir değişiğini ypıyorum ekmekle denemeni tavsiye ederim muhteşemdir "saraylı ekmek tatlısı" ismiyle bloğumda var
anne sütlacı hepimizin bildiği hafif ve vazgeçilmez bir tad afiyetle canım
sevgiler
Canım sanada hayırlı cumalar... benim en çok sevdiğim cuma izin günğümde cumadır:)) Yine döktürmüşsün Hasretcim ellerine sağlık hepsi nefis olmuş osmanlı mutfağıda bu aralar pek bir ilgimi çekiyor ordan seyrediyormusun bilmem ama çarşamba akşamları muhteşem yüzyıl var amann pek bi güzel yemekleride takip ediyorum... sevgilerimle...
YanıtlaSilCanım merhaba ellerine sağlık hepsi harika ama şu mercimeğe ve tatlıya bayıldım mercimeği kesinlikle yapacağım sevgiler...
YanıtlaSilHepsi birbirinden nefis görünüyor ellerinize sağlık:)))
YanıtlaSilHasretçim yine enfes tarifler, nerden nasıl bulup, hangi ara yapıp sunuyorsun bunları bi anlasam. Ağzı açık böreği ile selver paşa tatlısı çok ilgimi çekti, alayım canım tabakları:)
YanıtlaSilbu kadar harika tarif birden. kafam karisti. yarin serin kafayla tekrar gelip bir bir inceleyecegim tarifleri. hepsi birbirinden nefis görünüyor. ellerine saglik.
YanıtlaSilsevgiler eli
Maaşallah hepsi çok güzel..Ellerine emeğine sağlık..
YanıtlaSilCANIM MAHARETLİ ELLERİNE SAĞLIK.
YanıtlaSilBUNLARIN HANGİ BİRİNE YORUM YAZAYIM BEN.MAŞALLAH BU NE HAMARATLIK YAHU.YAKALAYAMIYORUM SENİ.
TAKİP EDEMİYORUM HASRETİM.LAKİN TEBRİK EDİYORUM İNANILMAZ BAŞARILISIN.
EMEKLERİNE ELLERİNE SAĞLIK.
SEVGİLERİMLE
Hasretim bayıldım fotolardakine tadanlara afiyet şeker olsun ellerine sağlık gönlüne sağlık
YanıtlaSilGünaydın canım
YanıtlaSiltariflerin hepsi birbirinden güzel ama ben en çok ağzı açık böreğe bayıldım
ellerine sağlık bunu mutlaka ama mutlaka yapmalıyım yapılışıda de pratikmiş malzemelerde her zaman elimizin altında olan malzemeler böyle tariflere bayılıyorum...
Sevgiler...........
elinize sağlık. biz o böreğe kaytaz böreği deriz :)
YanıtlaSilmaharetli becerikli arkadaşım her zamanki gibi yine şahane lezzetleri bir araya getirmişsin emeğine ve yüreğine sağlık hepsi bir birinden nefis görünüyor sevgiler
YanıtlaSilay Hasretciğim tarifler süpper. Ağzı açık böreklere bayıldım, ama ben yapabilirmiyim bilmiyorum. enfes görünüyorlar. ellerinize sağlık
YanıtlaSilay Hasretciğim tarifler süpper. Ağzı açık böreklere bayıldım, ama ben yapabilirmiyim bilmiyorum. enfes görünüyorlar. ellerinize sağlık
YanıtlaSilbeceriklim benim kasıp kavuruyorsun yine:)
YanıtlaSilmaşallahın var:)
özellikle mercimekli tavuğa bayıldım canımm..
deneyeceğimm..
ellerine emeklerine sağlık..
öpüyorumm.
Hasretciğim döktürmüşsün yine hepsi çok güzel ve sunumların çok şık. Ellerine sağlık afiyetler olsun canım.
YanıtlaSilooyy agzinin suyu akti degimi su anki durumum icin gecerli galiba ellerine saglik...
YanıtlaSilVallah nutkunum tutuldu, no comment diyorum!! BRAVOOOOOOO
YanıtlaSilinsan hangisini yapacağını şaşırıyor.sunumlar çok şık
YanıtlaSilinsan hangisini yapacağını şaşırıyor.sunumlar çok şık
YanıtlaSilBu dört lezzette bır bırınden harıka,resımlere baktıkça içim gitti,mükemmel görunuyprlar ellerınıze saglık.tatlı çok degışik bir şekilde hazırlanmış mutlaka denıyecegım.
YanıtlaSil@ Esracim öyle deme ama sakada olsa üzülürüm ben :( bence kendinede hic haksizlik etme, müthis lezzetlerin cok hos sunumlarin var seninde!
YanıtlaSilMercimekli tavuk banada cok ilginc gelmisdi.. tadini tahmin etmek zor degildir.. yani yabanci bir tat ddegil. denemeni tavsiye ederim.. umarim begenirsin..
sicacik sevgiler
@yedirenk cok tesekkürler!
@dilekcim evet bencede anne eli bambaska! tesekkürler!
@umutluhayat & ögücüoyuncakcinine & anneanneminemekleri cok tesekkürler!
@hosgeldin papatyam! agzi acik börekleri firindada yapabilirsin, eminim öylede cok lezziz olur! canim, selver pasa tatlisininda özelligi ekmekle yapilmasi.. InsAllah denerim, tavsiyen icin tesekkürler canim..
@banucum, ah bilmezmiyim, izlemesmiyim!! bayilrim osmanli dönemine, yemeklerine, herseyine! eminim birdahaki postum cok hosuna gidecek :)))
@özgen & evatölyesi tesekkürler!
@aysercim hosgeldin!
YanıtlaSilöncelikle cok tesekkürler canim!
umutumdan dolayi evdeyim, hergün yemegimizi yaparim.. tatlilarida eksik etmem:) ve ben kendimi bildim bileli sürekli mutfakta yeni tarifler denerim! sürekli yeni arayislar icersindeyim..
ama zannetmeyinki lütfen bunlarin hepsi cok miktarlarda yiyoruz :)) ve tombis tombisiz :)) ben genelde kendimize göre ölcülerin yarisini uygularim.. yemeklerin arta kalmasini istemem.
sicacik sevgiler
@elicim tesekkürler canim, herzaman beklerim :)
@elif & minticim cok tesekkürler!
@minceim tesekkürler!
@yildizim hosgeldin canim! evet agzi acik börekcikler cok lezziz ve sunumlari cok hos.. ev dedigin gibi malzemeler evde olan malzemeler yapimida kolay lakin kenarlarini yapmak birazciiik oyaliyor sadece.. ;) kolay gelsin canim.. InsAllah begenirsiniz..
@kücük mucizem & gülo anne cok tesekkürler!
@aslicim , yaparsin canim, dene denemedim deme :))
@denizcim saol canim, umarim dener ve begenirsin InsAllah..
@handan & fem @mutfaktanmiskokular @serpil cok tesekkürler!!
@sevgili heden hosgeldiniz! güzel düsünceleriniz icin cok tesekkürler! evet cok degisik bir tarif.. umarim dener ve begenirsiniz!
herkese gönülden tesekkürler, sevgi ve selamlarimla..
Agzi acik börekten, anne sütlacina hersey icin ellerine saglik canim benim, Sevgilerimle, Mevlüt kandilini ve Sevgililer gününü kutluyorum...
YanıtlaSilÇok güzel tarifler, harika fotoğraflar, iç açıcı bir blog.. Memnun oldum Hasretciğim ;)
YanıtlaSilBirbirinden güzel harika tarifler. Bayıldım doğrusu. Ama ağzı açık böreği çok sevdim. Ellerinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSil